Dokáže půst opravdu udělat s lidským tělem zázraky ?

Návrh bez názvu (32)Hned ze začátku článku chci vyvrátit mýtus o tom, že bez pravidelného přísunu jídla se nedá fungovat.

Je to přesně naopak. Uvědomte si, že půst je starý jako lidstvo samo. Je praktikován po celou dobu lidské evoluce.

HONUž dávní lovci a sběrači, když vylezli z jeskyně pro něco k snědku, musela být jejich těla stoprocentně připravena k lovu nebo sběru. Pokud by lidské tělo opravdu fungovalo jen po přijmutí potravy, tak byste si tento článek zřejmě dnes nečetli :).

Objasním vám ty nejdůležitější informace, které byste měli o přerušovaném půstu vědět. Tak pojďme na to.

 1. CO SI POD POJMEM PŘERUŠOVANÝ PŮST PŘEDSTAVIT?
nevímJe to způsob stravování, kdy se střídají fáze půstu a jídla. Například 24hodinový půst a výše, či 5:2 (během dvou dnů v týdnu jíte 500–600 kalorií, nebo také půst obden. Ale nejčastější a nejvíce používaný je půst 16/8, kdy 16 hodin nepřijímáte žádnou potravu a 8 máte prostor pro její příjem.

 

 2. NA JAKÉM PRINCIPU PŮST FUNGUJE?

 Návrh bez názvu (27)Jednoduše řečeno je to stejné, jako když si doma stále plníte ledničku potravinami. Pokaždé, když máte hlad (potřebu doplnit energii), tak do ní sáhnete a něco si z ní vytáhnete. Nejste tím pádem nuceni sahat do jiných zásob.

Teď si představte, že lednička je najednou (díky půstu) prázdná a vy jste nuceni sáhnout do jiných zásob (tuky, staré tkáně atd.) a tohle je v podstatě zjednodušené fungování půstu. Nemáte zásoby potravin ve svém těle, a tudíž energii čerpáte z přebytečných látek, které se v těle hromadí.

Návrh bez názvu (36)Nemusíte mít žádné obavy. Tělo je skvěle propracovaný a naprogramovaný mechanismus. Nedovolí, aby se „palivo“ pro jeho fungování odebíralo z míst, která jsou nezbytně nutná pro život. Nejprve spaluje to, co k životu není potřeba – výrůstky, usazené tuky, různé zbytečné tkáně atd.

Vzpomeňte si například, když jste nemocní, tak na jídlo ve většině případů chuť vůbec nemáte. Je to kvůli tomu, že všechny orgány si během půstu chtějí odpočinout a soustředit veškerou energii na svoji očistu a regeneraci, a ne na zpracovávání přijaté potravy.

 

3. JAK S PŮSTEM ZAČÍT?

 Návrh bez názvu (25)V prvé řadě si udělejte z půstu stravovací návyk. Neberte ho jen jako nějakou formu diety. Pokud jste např. zvyklý přijímat potravu během dne cca každé 3–4 hodiny, doporučuju ze začátku poskytnout tělu 12 hodin klidu od jídla. Což můžete udělat vynecháním večeře nebo snídaně. Postupně přidávejte další hodiny bez jídla, až se třeba dostanete na oněch 16 hodin a dále. Dejte si ale čas a nebuďte na sebe hned ze začátku moc přísní.

Návrh bez názvu (43)Mějte na paměti, že kalorický příjem by se neměl během půstu nijak rapidně lišit od vaše běžného. Dbejte na dostatečný příjem tekutin, čistá voda, některé neslazené čaje, neslazená černá káva, která vám může pomoci občas překonat hlad. Což je hlavně tedy ze začátku, než si tělo zvykne na nový režim, podle mě největší problém. Jen pozor s množstvím kávy na lačný žaludek!

  

4. JAKÉ VIDÍM HLAVNÍ VÝHODY PŮSTU?
výhodyNepochybně mezi ně patří mnohonásobné zlepšení buněčného organismu. Půst účinkuje jako detoxikace organismu a vše staré se nahrazuje novým, což znamená, že prakticky mládneme. Tomuto procesu se říká AUTOFAGIE. Dokonce v roce 2016 dostal Jošinori Ósumi za výzkum mechanismů autofagie Nobelovu cenu.

Dále se jedná o nejúčinnějších metodu pro léčení zánětů, posilování imunity a velmi účinně se zbavíte přebytečného tuku. Buněčné membrány jsou více vnímavější na inzulín. To zajistí, aby se každý kousek přijmutích potravin co nejefektivněji zpracoval a uložil. Jako velikou výhodu také vidím spoustu energie, jak fyzické, tak i mentální.

 

5. MŮŽU PŘI PŮSTU CVIČIT?

 cvičeníNemusíte se vůbec obávat, že by si tělo bralo energii ze svalů, když nemá „chvíli“ příjem potravy. Bere si ji z tukových zásob, starých tkání atd., jak jsem již zmiňoval výše.

V těle máme růstový hormon (HGH) a díky půstu jeho hladina prudce vzrůstá a zvýší se až pětinásobně. Což má na následek odbourávání tuků a nárůst svalové hmoty.

Při půstu dochází také k odstraňování starých a nefunkčních bílkovin, které se hromadí uvnitř buněk, proto je potřeba si udržovat vysoký příjem bílkovin, např. ve formě sypkých proteinu.

 

6. PRO KOHO PŮST NENÍ VHODNÝ?

 Návrh bez názvu (40)Určitě bych nedoporučil začínat s půstem lidem, kteří trpí poruchou příjmu potravin, poruchou štítné žlázy, starším lidem, kteří užívají dlouhodobě léky (pouze po konzultaci se svým lékařem), malým dětem a podobně.

 

7. NA CO NESMÍME ZAPOMENOUT?

Návrh bez názvu (42) Určitě stále platí, že je třeba se také především zaměřit na konzumaci skutečných zdravých potravin, energeticky vyvážených pokrmů, na kvalitní spánek a cvičení.

  

 Návrh bez názvu (41)Teď už bych jen chtěl závěrem říci, že přerušovaný půst není něco, co by musel dělat každý. Je to jen jedna z mnoha možností životního stylu, kterou si můžete zvolit. Já si tento styl života zvolil a jsem s ním nadmíru spokojen, a proto se i chci s vámi o něj podělit. Jediný způsob, jak zjistíte, jestli je vhodný i pro vás, je ho vyzkoušet.

 

Zaujal vás Goldenpower e-shop, ale nemáte čas prohlédnout co vše vám nabízí? Nevadí, mám pro vás připravenou přehlednou stránku Průvodce e-shopem Goldenpower. Na jednom místě se rychle dozvíte o kompletním obsahu a službách, které nabízím.

 

                               

Děkuji Vám za Vaši pozornost a příště zas 114505eec6cfb897f07ede0148e6115e

Přeji vám nejen krásný den, ale především život. Snímek obrazovky 2022-08-24 134231

 

MICHAL Snímek obrazovky 2022-08-24 140132

tulipán (15)