Opravdu víte, kdy je vhodný čas na proteinový nápoj?

V tomto článku poradím se správným užíváním bílkovin, které přijímáme v práškových proteinech. Podíváme se i na nejčastější chyby, které znehodnocují ty správné účinky bílkovin.

Pojďme si hned ze začátku položit jednu zásadní otázku. Opravdu jsou bílkoviny pro lidský organismus tak důležité? Odpověď je Návrh bez názvu (25)jednoduchá: ANO jsou, a to velice. Proč jsou vlastně nezbytné pro správné fungování lidského organismu?

Bílkoviny tvoří a obnovují buňky i tkáně v lidském těle, značně pomáhají růstu svalů, urychlují regeneraci potrhaných svalových vláken a v neposlední řadě pomáhají při budování celkové imunity organismu. Jednoduše řečeno, bílkoviny rozpoznají různé viry a vytvoří vůči nim obrané látky. Mohl bych pokračovat dál a zmínit mnoho dalších výhod a funkcí, které proteiny v lidském těle a jeho fungování zastávají. Ale o tomhle článek není. Teď se pojďme společně podívat na to, v čem vidím největší problémy u konzumentů proteinových nápojů. 

Jaké jsou největší chyby při užívání proteinů/bílkovin?

 

1. Protein před tréninkem nebo po tréninku?

b20821e892af7eb9558e2d907db0181d30–60 minut před tréninkem si proteinový nápoj dát klidně můžete, ale dejte jen pozor, jestli má dobrou vstřebatelnost. Nikdo z nás určitě nechce mít pocit kamení v břiše... 

Něco jiného je, pokud si jdete na cardio. To bych doporučil, jestli to zvládnete ráno na lačno. Pokud půjdete v pozdějších hodinách, tak minimálně dvě hodiny před fyzickým výkonem nepřijímejte žádnou potravu, protože pak v podstatě „pálíte” to, co jste přijmuli, ale o stravě před cvičením, po cvičení a přes den bude článek třeba jindy ;)

Po tréninku určitě doporučuji vypít proteinový nápoj nejdříve po 30–60 minutách. Pokud ho do sebe hodíte dřív, tak máte takzvané „drahé čůrání“ – vaše tělo/metabolismus není dostatečně uklidněno, a tím pádem ledviny vyloučí skoro vše, co nápoj obsahuje. A o to nám přece vůbec nejde.

2. Protein během dne mezi hlavními jídly?

Návrh bez názvu (28)Řekněme si to upřímně, koho z nás baví si vážit každé jídlo a počítat si kilokalorie/kilojouly? Přiznávám se, že já tohle už hodně dlouho nedělám. Nechci být otrokem každého mého sousta, co příjmu. Já jsem zastáncem zdravého rozumu. :) Pokud si na oběd dám opravdu výživově hodnotnou porci jídla, tak ji pak ještě jako desert nezaliju protejňákem. Ty by měly sloužit výhradně jako svačina mezi hlavním jídlem a pomoci nám dostat potřebné bílkoviny do těla. Člověk je od přírody líný tvor, takže je to velice pohodlné v jednom nápoji si během pár minut dát do těla například 24 gramů bílkovin. Já sám jej velice rád užívám a jsem velkým zastáncem takto rychle a zdravě nabitých bílkovin.

 

3. Protein s ovocem?

Návrh bez názvu (26)V poslední době jsem se stal doslova závislým na polotučném tvarohu smíchaném s 30 gramy sypkého proteinu a libovolným  ovocem podle chuti. Nikdy u mě nesmí chybět banán jako základ. ;) V tomhle určitě nevidím žádný problém. K proteinu před fyzickým výkonem ovoce zařadit můžete. Ovoce obsahuje přírodní fruktózu, což je energie, kterou tělo zajisté ocení při fyzicky náročných chvílích. Jako svačinu si jej taky můžete namixovat dle chuti. Vyvaroval bych se ovoce jen v případě, že byste užili noční protein (casein).

4. Protein s mlékem či vodou?

Bez názvu (Prezentace (16  9)) (Příspěvek na Instagramu (čtverec)) (Příběh na Instagramu) (Fotokoláž)Tohle je nekonečné téma. :) Já mám na to svůj osobní názor, který mně funguje a vyhovuje. Takže protein s mlékem (mléčnými produkty) ano, ale jen pokud ho užiju jako svačinu mezi jídly, ne před tréninkem nebo po tréninku. To mi nahrává hned na druhou část toho bodu a to protein s vodou. Ano, protein s vodou bych určitě doporučil, pokud užíváte protein před tréninkem nebo po tréninku. Nebudete zatěžkaní laktózou a nebudete zbytečně přetěžovat organismus před výkonem, i když to bude teda malinko na úkor chuti, protože co si budeme, protein s mlékem chutná mnohem lépe, než s vodou. Mám pro vás, co máte problém s laktózou, menší tip. Prostě použijte mléko bezlaktózové.

Návrh bez názvu (25)Když to shrnu, tak pokud chcete budovat svaly a nějakou hmotu = protein s mlékem ANO, mléko také obsahuje tuky a sacharidy, které vám dodají více živin. Když chcete jen zhubnout, tak pouze s vodou. Nebo se vydejte zlatou střední cestou jako já: po/před tréninkem s vodou a na svačinu s mléčnými výrobky. :)

Závěrem chci zmínit, že na tohle téma by se dalo napsat několik knih. Já se pokusil vše shrnout do stručné a pochopitelné podoby. Samozřejmě je vše obecné a pokud někdo má speciální tréninkový režim, jste profesionální sportovec nebo se připravuje na fitness, silové soutěže apod., tak vše bude zase trošku jinak. Předpokládám ale, že většina z nás cvičí pro radost a dobrý pocit, což je dle mého názoru nejlepší kombinace. Pokud chcete ode mě radu i v těchto specifických příkladech, určitě se neváhejte zeptat. 

Zaujal vás Goldenpower e-shop, ale nemáte čas prohlédnout co vše vám nabízí? Nevadí, mám pro vás připravenou přehlednou stránku Průvodce e-shopem Goldenpower. Na jednom místě se rychle dozvíte o kompletním obsahu a službách, které nabízím.

                                      Pokud by jste měli jakékoliv dotazy tak mě neváhejte kontaktovat.Snímek obrazovky 2022-08-24 140132

                                                     Děkuji Vám za Vaši pozornost  a příště zas 114505eec6cfb897f07ede0148e6115e

                                                 Přeji vám nejen krásný den, ale především život. Snímek obrazovky 2022-08-24 134231

 

                                                                               MICHAL Návrh bez názvu (44)

tulipán (15)